Isnin, 25 Mei 2015

Cotton Vietnam Murah 2015 - insya allah puas hati


Cotton,cotton dan cotton. NBY dah fall in love dengan kain cotton ni..memang best!.

Kain cotton adalah antara pilihan fabrik terbaik yang menjadi pilihan majoriti masyarakat di Malaysia. Keh3. Kali ini NBY menampilkan kain cotton Vietnam yang tidak mengecut untuk dijual.(bukan desing by me ok..he3) 

NBY suka pakai baju daripada kain cotton. Sedap dipakai. Sesuai untuk dibuat pelbagai jenis fesyen baju. Baju kurung, kurung moden, kurung pahang, pesak gantung, baju tidur pun boleh..kih2...tapi jangan dibuat baju mandi udahlah..tu tak berapa sesuai lah ek. he3. kalau NBY, NBY suka kain cotton ni dibuat baju kurung, sweet je rasa diri ini. dah macam perempuan melayu terakhir dah..kih3. tapi kawan NBY lebih prefer buat baju kurung moden...cun beb tak tipu...

kakak NBY pun suka pakai baju daripada kain cotton. Bagi NBY kain cotton ni sangat selesa dan sejuk dipakai. Ye selesa dipakai di Malaysia, seimbang dengan iklim Malaysia kita iaitu khatulistiwa. (mengajar Geografi jap..kih2)

Menampilkan banyak pilihan corak yang menarik selain selesa dipakai, pemilihan fabrik cotton adalah pilihan terbaik kerana jenis kain ini tak lapuk dek hujan, tak lekang dek panas. 

NBY menawarkan harga yang pasti murah untuk pembaca sekalian. RM62 sepasang termasuk kos pengeposan. kalau beli lebih dari 2...mungkin kita boleh sok sek sok sek tawar harga yang lebih murah. =)

Berminat untuk pakai kain cotton? untuk raya , lebaran di Aidilfitri atau mungkin Aidiladha 2015? sila lah komen...email pun boleh...ct_nuts@yahoo.com.my..aplikasi whatsapp pun boleh kalau berminat ( 013 550 9183)



EN01 dan EN02



EN03, EN04 dan EN05




EN06, EN07 dan EN08




EN09, EN10, EN11 dan EN12




EN13, EN14 dan EN15



EN16, EN17 dan EN18




EN19, EN20 dan EN21



EN22, EN23 dan EN24



 EN25, EN26 dan EN27



EN28, EN29 dan EN30





EN31, EN32 dan EN33

Maaflah kualiti gambar kurang cantik, tapi jangan risau semua cantik2 dan murah. RM62/sepasang (harga termasuk harga pos)..kalau nak lagi murah kita boleh bincang...=)




Isnin, 9 Mac 2015

JGN TUNGGU LAMA2 - Lipan oh Lipan

Lipan menyerang lagi.

Selepas setahun aku bebas dari trauma tepat jam 1.30 pagi 07032015 lepas... lipan datang menyerang lagi.

Kali ni punya nyenyak aku tidur sampai 3 kali "kiss" baru aku perasan kehadiranya.

Kesan sengatan lipan di kaki ku kini membengkak dan bertukar warna kemerah-merahan. Kegatalan mula melanda dan mulalah menggaru-garu ibarat tak mandi seminggu.

Aduh mak aih.

Dah nasib nak kena.

Ntah masuk kali ni dah berapa kali aku kne "kiss" dengan lipan. 1st time kena time usia ku belum lagi mencecah usia 2 tahun (bapak aku lah yang kabo aku mana ingat apa). Yang ku sedar waktu ketika itu malam...

terbaik punya lipan dia "kiss" tepat2 kat bibir aku...ha..bayangkan romantik tak romantik lipan kat kawasan rumah aku tu kan...

tak pasal2 membengkak bibir belah atas. seksi you bibir I..

Time tu aku tak gi sepital. sebab arwah jiran sebelah rumah tahu buat penawar bisa. Melalak lah aku malam tu...penangan kena "kiss" dengan lipan.

Pengalaman tak boleh lupa time aku blajo dulu...kena gak..sekali lagi kat rumah kampung..

meleleh lah darah kat kaki aku sbb kne sengat...kaki jugak!

time tu aku lmbt p sepital...sebab nak cari lipan punya pasal...besarnya mak aih...trauma aku dibuatnya...

mmg trauma..sbb itulah kali pertama aku kne teruk sangat...disebabkan lambat g sepital cam aku ckp tadi...sudahnya aku muntah2..pening dan terus jatuh demam.. tak mengambil masa yang lama pun...30 ke 45 minit macam tu...lau lambat korang akan alami simpton2 camtu..(tu kalau dah kes berat lah) huhuhu

Yang terbaru ni aku kena...aku tak lah mengambil masa yang lama utk p sepital..sebab sekejap je dah jumpa lipan.. and then bunuh.

sampai je..tunggu beberapa minit terus dapat injection..mamai terus aku.

Katanya injection tu utk elak kita daripada kesukaran bernafas...

korang kalau kene gigit binatang berbisa cpat2 p sepital jgn lewat2kan..trauma oo...

ada orang pandai buat penawar bisa..mana yang tak tahu tu g jelah sepital. Insya Allah lepas injection akan okay.walopun ko akan rasa nyut2 sakitnya sblm and selepas beberapa minit kne injection...tapi sekejap ja...lepas tu oklah...Insya Allah.

Lipan mmg suka naik rumah aku time hujan2...so berhati2lah time hujan...lagi2 yang dok rumah bawah cam rumah aku kat kampung tu....laju je mereka masuk...kih2

Sebagai persediaan...manalah tahu hujan kan malam2... korang taburlah belerang kat sekeliling laluan yang kemungkinan lipan atau seangkatan denganya masuk. Manalah tau kot2 diaorg datang...tak mati sekurang2nya mereka lemah...

Benda nak jadi kan..tiba2 plak belerang xda kat umah utk ditabur...mana tak lipan dengan mudahnya masuk.Ye dak?kih3

korang juga digalakkn utk membeli Baygon-Hijau tapi lau dpt yang Hitam lagi bagus..Baygon hitam tu sekali sembur dah pengsan dah lipan tu...hahahaha..

btw...sapalah kita nak lawan takdir kan..dah takdir mlm tu aku kena "kiss" dengan lipan...apa nk kata...ha2.

# nasihatku lau kene gigit cepat2lah g sepital ya.. jangan tunggu lama2 woo...






Langit Gelap Di Luar

Fuh.Fuh.

Lama tak menjenguk ke dalam laman blog ni. Bertahun rasanya. Timbunan kerja membataskan peluang untuk berkarya di hadapan PC. Cewah..ayat nak ngancam aja. mcm lah rajin sgt buat kerja

Semalam 08 03 2015 genap setahun sepinya MH370 sehingga kini masih kabur dan tiada petunjuk yang jelas dan nyata. Benarlah manusia keupayaannya terbatas. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui akan sesuatu. Semoga ahli keluarga, waris mereka yang berada dalam MH370 setahun lalu, diberi kekuatan untuk menghadapi hidup mendatang

Hari ini hampir 4 tahun lamanya aku bekerja di sini. Banyak pengalaman diraih terutama dari aspek komunikasi dengan pihak luar sepanjang aku di sini.

Malangnya di sini apabila kemahiran komunikasi aku dgn org dalaman agak teruk sekali. Mungkin disebabkan rasa rendah diri yang melampau menyebabkan berlakunya ketegangngan tahap ekstrem.

Rakan sekerja. Aku tak pasti apakah konsep bekerjasama ketika bekerja. Dan aku sendiri tak faham kenapa perlu ada konsep ini bukan kerja saya. Kenapa tidak membantu?

Aku percaya semua org sedia tahu konsep buat baik dibalas baik. Sepanjang aku bekerja disini aku bertuah kerana diajar dengan konsep itu. Kita mudahkan orang dan Insya Allah, Allah akan permudahkan kita. Aku berpegang pada itu.

Tak tahu di mana silapnya dan tak tahu di mana salahnya. Konflik berlaku dan aku telah mula tawar hati berada di sini.

# Rezeki di tangan Allah. Aku pernah baca kalau kita rasa masalah kita besar, jangan lupa sesungguhnya Allah Maha Besar.

Selasa, 4 November 2014

kisah dia

Kisah dia.
Hari ni aku p kelas.aku diminta utk bkongsi kisah berkenaan seseorg dlm hidup aku. Aku benar2 tertarik utk bkongsi kisah dia.
Dia.wanita biasa yg punya keluarga spt wanita lain. Luar biasanya dia kerana dia punya kisah yg sgt berbeza.
Tggungjwb dia besar.dia pegang amanah yg psti telah dijanjikn syurga.
Aku akui aku sgt senang dgn dia. Dia punya kisah sendiri yg sentiasa dia sumbunyikn dari wataknya yg menghiburkn.
Dia punya tekanan. Ada perkara yg mengusutkn fikiranya. KIta nmpk dia tenang. Namun hatinya bergelora.
Ada ms aku selalu mengadu mslh ku pdnya. Bndanya kecil shja tp aku amat mnja utk meraih phatianya.
Lagak seorg kakak.dia sbr melyn karenh aku sdgkn pd waktu itu hatinya sdg berkocak. Fikirannya kusut.namun dia tetp mendengr aduanku yg x sebesar mn cuma sehalus kuman.
Satu ms dia ku lihat berbeza. dr nadanya yg biasa. Ada getar di bibirnya. Ku tnya knp. Luahkn shja jgn disimpn.
Ku perhatikn dia. Dia senyp. namun ku mengerti dia terasa sungguh berat. Ku turut membisu. Keadaan sepi. Ku katakn lg. Luahkn kalau rs berat. Sekurg2nya akan ada rs sedikit ringan.
Dia memulkn bicara. Ada esakn yg aku cuba fahami. Aku cuba mengerti. Tp pengertianku tak spt pengertiannya. Kerana aku hnya mendengr dia merasa. Sudah pasti timbangannya berbeza.
Dia menangis. Aku terkedu.pertama kali ku lihat kelopak matanya mengalirkn air. Amat berat bebananmu sahabat.
Tapi maafkn aku shbt. Kerana aku hnya mmpu mdgr aku x mmpu buat apa2.
Aku rs sgt tidak berguna. Sdgkn aku susah dia lh org pertama yg nenolongku. Tapi bila dia susah apa yg mmpu aku buat.hnya mndgr??
Maaf shbt krna ku x mmpu membantu. Insya allah akn ku titipkn doa untukmu dlm sujudku.
Sahabat...sila bertabah sahabat.

Khamis, 30 Oktober 2014

Ganu kita kawan2

Baru2 ini nby ada trlibt sbg ajk bg slh satu conference anjuran tmpt kja nby. Its quite a good experience for me.
Conference tu blgsung di hotel tabung haji di terengganu..pergh penat ooo..pjlnnn yang memkn ms hampir 8 jm tu mmg x blh lupekn...
Punyelh dok byg kat pale otak ni cmno r ore pntai timur dr kl nk blik raya..pent ooi..penat..
Mcm tegang urat pinggang den dibueknye..btw seb beklah hotel th tu terbaik..dpt lh rehat sepuas2nye dgn selesa..Bilik tidur agak luas..mmg terbaik..
Kemudahan pun ok dlm bilik tu. Not bad lh.. Penyediaan mknn agk kurang sikit but for our dinner for opening ceremony the carrot cake is very delicious..utk breakfst n lunch n dinner biasa..pilihn mknn agak terhd..xbyk choice...
Last day nby di sana n take our lunch its not a very good experience since the staff sgt cengih..n x mesra lgsung..
Kami diminta utk tidak memasuki ruang mknn yg telah ditutup dgn cara yg x mesra. Staff x pndai nk senyum n xtau mcm mn nk selesaikn mslh kami dgn segera..kami keluar dr kawasan tsbut n dibiarkn utk mncri tmpt duduk yg available d kawasan lain sdgkn mmg xda seat yg available..sabo je lh..tindkn lmbt meke mmbuatkn kami Smpat terpinga2..sebelum staff tersebut dtg semula kpd kami dn tawarkn tmpt lain.
Ms kami masuk tu pun kami disoal dgn cara yg agak x mesra seolah2 kami x layak nk masuk utk mkn. Bkn nby x slh kalau staff tu lbih mesra n bljq utk senyum berbnding mengerut muka..but its ok...mungkin mereka akn baiki dari ms ke masa...
Ok smbung kisah lain...Nby sblm ni x pnh smpai ke terengganu. So p sna pun x sempt nk jln ke mn2...juz wktu balik tu smptlh nyinggh kat pasar payang n marang...
Since nby x pnh smpai tengganu n.x pnh buat research pasal tengganu...nby x byk tau psl ganu...yg nby tau terengganu ni popular dgn kopok..its good so that nby blh beli kopok as buah tgn utk dirasai oleh mk ayah nby..
Mslhnye nby tak tahu tmpt mn yg jual kopok yg kompem sedap.kwn ada bg suggestion utk beli kopok @marang and we bought it..unfortunately i dont think i bought in a right place sbb rasanya agak kurang memuaskn...sedikit kecewa tp its ok pglmn kn..so myb after dis kne buat research terlbih dahulu kat mn leko yg sedap..kih3
Sotong celup tepung jugak popular kt terengganu.ada lh jugak merasa sotong celop tepung goreng tu dgn ikan goreng...bos belanja.rezeki kn..xkn nk menolak...so jgn tnya nby brpa hrganya..n beli kt mn sbb nby mmg xtau. Tp rasanya mmg sedap.smpai la ni terasa kesedapannya..almklumlh ore blnja mkn nikmt kesedapnnye terlebih r sikit kn...he3
Batik jugk populr

Isnin, 3 Februari 2014

rezeki ganjaran syurga

Aku dilahirkan dlm keluarga kecil.dibesarkan bersama2 seorg kakak dan seorg adik lelaki. Satu2nya anak lelaki abah.beza usiaku dgn adiku adalh 6 tahun . mnkala aku dan kakak aku 2 tahun. Jurang usia ini lah yg berjaya utk aku jdikan punca knp kami sering bergaduh. Hahaha. Tapi kini masing2 usia sudah dewasa. Mungkin dewasa lbh sesuai digunakan sbb msing sudah boleh membezakan baik buruk. err..yeke? hi2. Lain pula dgn adiku mgkin boleh dikategorikn sbagai remaja.Remaja lah masih belasan tahun lagi..
Pada usia remaja adiku ketika ini, aku selalu memuji adiku. Aku selalu berkata padanya bahawa dia adalah anak yg pling beruntung antara kami bertiga. Walopn dia tidak minat belajar shgga menyebabkn dia mungkin jauh ketinggln berbnding kwn2 seusia dia yg sibuk mengejar cita2.tapi bg aku adik aku jauh lebih berjaya.
Seusia dia, dia sudah mula menabur bakti pd abah dan mama. Dialah yg akan membawa abah mnjlni pemeriksaan kesihatan.dialah yg akan menggantikn tugas abah membeli brgn keperluan harian apabila diminta mama.
Aku sgt2 bersyukur dan berbangga punya adik seperti dia. Pernah aku berkata padanya saat sekadar memberi peringatan dan menaikan motivasi padanya. Ku katakan padanya dik rezeki kita lain2 ujian kita lain2. Bersyukur dan berbahagialah kau dik kerana sesungguhnya rezeki kau utk meringankan beban abah dan mama dijanjikan ganjaran syurga. Terima kasih adik

kelawar malam

Alhmdulillah tahun baru menginjak lg.terasa begitu pntas skali masa berlalu.ada org kata sapa yg terasa ms pnts berlalu tu perasaan org tua.he3.yup usiaku bkl menginjk setahun lg dan dunia ini juga semakin tua.
Aku pulang ke sbk bernm spt biasa. Kali ini aku pulang msh bersama kakak ku. Suasana hening mlm disinari cahaya neon di mlm hari mjdi peneman kepulgn kami ke kg halamn. Jln ry tenang seteng jiwa memndgkn kenderaan tidaklh begitu byk mlm itu. Kami kelawar mlm bersemgt utk pulg ke kg.
Pjlnn dr bangi ke sbk mgmbil ms 2 jam setgh. Alhmdulillh semua slmt. Mungkin doa mama dan abah mengiringi pjlnn mlm kami.
Sesampainya kami di hlmn rumah abah setia menanti tersenyum menymbut kepulangan kami. Begitulah rutin abah stp kali kami pulang.tidak pnh jemu menanti kepulgn kami.alhmdulillah.itulah kata ptama yg terucap di bibir abah sebaik sahaja aku membuka pintu kereta.ku tersenyum memandangnya
Mama pula spt biasa duduk di kerusi mungkin merehtkn badan setelh seharian suntuk menguruskn rumah. Seraut wajah tenang penuh syukur tpncr dari raut wajahnya.
Kami kerap kali pulang ke kampung.kekerapan ini menimbulkn tanda tanya dlm klgn rkn2.bila disuarakn hasrat ku utk mengakhiri hujung minggu di kg psti akan ada suara2 nkl yg mempertikaikannya.
Aku bukan apa cuma ada masanya hati aku terdetik sudah cukupkah aku berbakti pada abah dan mamaku? Selagi kesemptan dan peluang itu masih ada kenapa harus aku siakan?
Selagi ada waktu,selagi ada ruang,selagi diri ini msh siht,selagi ada peluang izinkan kami terus mnjadi kelawar malam